Første ’Amtet’-student er en rigtig vandmand
På Emil Gade Rasmussens vej mod huen er den nyklækkede students interesse for maritimbiologi vokset støt.
Studentertiden er begyndt, og en af de første nyklækkede af slagsen er Emil Gade Rasmussen, der i mandags kl. 9 afsluttede tre år på Roskilde Gymnasium med et 12-tal i AT. Spoler vi tiden omkring tre år tilbage til Emil Gade Rasmussens første tid på ’Amtet’, hed gymnasieelevens fagkombination matematik A, kemi B og fysik B. Det udlæg valgte han dog efter kort tid at ændre til biologi A, matematik A og kemi A. ”Jeg havde lyst til noget mere praktisk, hvor man kommer ud i naturen og undersøger. Og det var helt sikkert den rigtige beslutning, for i løbet af gymnasiet er jeg blevet meget sikker på, at jeg skal læse biologi på universitetet”, fortæller indehaveren af den nyerhvervede røde hue.
Marin med Amtet Det er dog først og fremmest den maritime gren af det naturvidenskabelig fag, der har vakt hans interesse.
”Til daglig har jeg meget med vand at gøre. Jeg surfer meget og dyrker i det hele taget alle former for vandsport, og så kan jeg godt lide at fiske”, siger Emil Gade Rasmussen.
Da Roskilde Gymnasium for et års tid siden udbød pilot-projektforløbet Marin med Amtet, skulle den i dag 20-årige unge mand derfor heller ikke gøre sig mange overvejelser, før han valgte at sende en ansøgning afsted.
Og det lykkedes at blive en del af den 20 mand store elevgruppe, der blandt andet har brugt det seneste skoleår på at tage dykkercertifikat for at kunne nærstudere havmiljøet i og omkring Roskilde Fjord. I forlængelse heraf har Emil Gade Rasmussen og de øvrige deltagere bidraget til organisationen Plastic Changes arbejde med at sætte fokus på det stigende problem med plastforurening i verdenshavene. ”Vi har været ude og finkæmme en række områder omkring Roskilde Fjord for plastik. Både for at undersøge hvor meget der ligger og hvilke typer, der er tale om”, fortæller studenten, der har nydt at bidrage til opbygningen af ny viden på området.
”Det har været super fedt at være med til at indsamle data, der bliver brugt i en international database, og i det hele taget bare prøver kræfter med forskning, når man er så ung”, siger han.
En karriere inden for marinbiologien kunne derfor se ud til at ligge lige for, men Roskildes svar på Jacques Cousteau har ikke travlt med at indskrive sig på en videregående uddannelse. Det er rejselysten for stor til. Bali, Australien og en tur med Den Transsibiriske Jernbane står på listen over fremtidens udforskninger.”Jeg regner med at tage en tre-fire sabbatår, for jeg har et snit på over 11. Jeg kan nærmest vælge helt frit uden at være tvunget til at starte på en uddannelse lige med det samme”, fortæller han.